Je staat als zzp’er of kleine ondernemer voor de keuze: wil je zelf (blijven) boekhouden of wil je je boekhouding uitbesteden? Voor kleine ondernemers is het niet per se nodig om je administratie te laten doen. Ben je zzp’er, dan ben je bijvoorbeeld niet verplicht om een jaarrekening te laten opstellen, en je hebt geen accountantsverklaring nodig. Maar wat zijn dan de voor- en nadelen van zelf doen versus uitbesteden, en waar moet je allemaal rekening mee houden? We zetten het voor je op een rij.
Zelf boekhouden als zzp’er
Heb je weinig inkoop en slechts enkele opdrachtgevers, dan kun je ervoor kiezen om je administratie zelf te doen, bijvoorbeeld via Excel. Ben je al wat meer gegroeid of is je bedrijf wat complexer, dan wordt een online boekhoudprogramma interessant. Deze krachtige boekhoudpakketten die ook met robots werken, kunnen je administratie (deels) automatiseren. Het nadeel van dat soort pakketten is wel dat ze vrij prijzig zijn. Zeker in combinatie met een boekhoudkundige controle van je administratie, ben je algauw net zo veel geld kwijt als wanneer je je administratie volledig uitbesteedt.
Doe je je administratie zelf? Zorg dan in elk geval dat er orde is, want je hebt altijd een bewaarplicht van 7 jaar van je administraties.
Wanneer kun je je boekhouding beter uitbesteden?
In de onderstaande situaties is het aan te raden om iemand je boekhouding te laten doen, want dit is een stuk meer werk:
- Je werkt door het hele land op verschillende klussen en je koopt veel materiaal.
- Je hebt personeel in dienst.
- Je bent als bedrijf internationaal actief.
Natuurlijk kost een accountant of boekhouder geld, maar in de meeste gevallen geldt: een boekhouder verdient zichzelf zeker terug. Bovendien zijn de kosten van een boekhouder aftrekbaar van de belasting.
Waarom je boekhouding uitbesteden?
Hoezeer je administratie uitbesteden als ZZP of MKB zich uitbetaalt, hangt af van je complexiteit van je bedrijf, het aantal facturen en de verschillende BTW-tarieven. Belastingregels kunnen behoorlijk ingewikkeld zijn en ze veranderen regelmatig. Het helpt dan als een boekhouder meekijkt. Die weet de regels en zorgt ervoor dat je alle belastingvoordelen meepakt.
- De boekhouding uitbesteden scheelt je veel tijd, die je aan je bedrijf kunt besteden.
- Een boekhouder verdient zichzelf terug.
- Je krijgt een sparringspartner, met wie je investeringen kunt bespreken.
Boekhouder een te grote investering?
Wil je toch het gemak van een boekhouder, maar wil je niet te veel betalen? Zorg dan dat je alles goed voorbereidt. Dat scheelt zo een paar uur per maand; en dat merk je aan de rekening. Bij Appministrate merkten we dat niet iedereen hier even stipt en gestructureerd in is, dus introduceerden we de goed voorbereid-korting. Lever je al jouw financiële gegevens compleet en netjes op tijd aan? Dan krijg je een mooie reductie op de maandprijs. Bereken hier wat jouw administratie uitbesteden kost. Let op: de uitkomst hiervan is slechts een indicatie.
Nog een optie: deels zelf je boekhouding doen en dit deels uitbesteden
Een alternatief op volledig zelf doen of volledig laten uitbesteden is een tussenvorm. Doe je basisboekhouding zelf, en laat de lastigere taken door ons doen. Doe bijvoorbeeld zelf je btw-aangifte, maar laat je boekhouder de belastingaangifte doen. Of doe de inkoop- en verkoopadministratie, maar laat ons de btw- en belastingaangifte doen. Natuurlijk geven we je daarnaast financiële adviezen en zorgen dat jij geen fiscale voordelen misloopt!
Meer weten? Neem contact op!
Wil je overleggen over wat voor jou de beste oplossing is? Bel ons, en we overleggen met je wat voor jou de mogelijkheden zijn.