Of je nu net bent begonnen als ZZP’er of een ervaren rot in het vak bent, je kunt altijd wel hulp gebruiken bij je boekhouding. Veel ZZP’ers hebben daarom een boekhouder waar ze hun administratie aan uitbesteden. Ben je van plan om die stap binnenkort te gaan maken, dan is het aan te raden om eerst wat orde in te scheppen in je administratie. Daarom zetten we je in deze blog een aantal beginnersfouten op een rijtje om voor te waken. En om de overgang naar een boekhouder zo soepel mogelijk te laten verlopen, hebben we tot slot nog een aantal tips voor jouw ZZP-bedrijf!

ZZP’er? Vermijd deze 4 beginnersfouten in jouw boekhouding

Een fout in je administratie als ZZP’er is snel gemaakt, omdat je er simpelweg niet voor gestudeerd hebt, in tegenstelling tot jouw vak. Bij onze ZZP-klanten komen we dan ook geregeld missers tegen in hun boekhouding. Dit zijn de top 4 beginnersfouten:

1.    Fouten met BTW-tarieven

Denk aan geen BTW of het verkeerde tarief.

2.    Fouten met verkoopfacturen

Soms zien we dat verkoopfacturen van klanten niet voldoen aan de factuurvereisten: er ontbreekt bijvoorbeeld een factuurnummer, de adresgegevens van de afnemer zijn incompleet, of het btw-tarief ontbreekt.

3.    Niet voldoen aan wettelijke bewaarplicht

Als zelfstandige heb je een wettelijke bewaarplicht: je moet je administratie minimaal 7 jaar bewaren. Helaas komen we nog regelmatig tegen dat klanten dit niet op orde hebben. Ze vragen bijvoorbeeld geen facturen op van hun leveranciers, of bewaren die niet goed.

4.    Privé en zakelijke administratie lopen door elkaar heen

Soms moeten de persoonlijke en de zakelijke administraties eerst ontward worden, voordat we goed en wel aan de slag kunnen met de ZZP-boekhouding van de klant. Heb je dit goed geregeld, dan heb je een streepje bij ons voor!

Hulp bij de boekhouding: 3 beginnerstips voor ZZP’ers

Kun je wel wat hulp of ondersteuning gebruiken bij je boekhouding en wil je je ZZP administratie aan ons uitbesteden? Zelf kun je vooraf al iets voor ons doen. Dit zijn onze 3 beginnerstips:

1.    Open een zakelijke bankrekening

Gebruik je nieuwe zakelijke bankrekening dan ook alleen voor zakelijke transacties.

2.    Boek vanuit je zakelijke rekening regelmatig geld over naar je privérekening

Zo kom je privé niet in de betaalproblemen, en voorkom je dat zaken door elkaar lopen.

3.    Bewaar je administratie op een gestructureerde manier

Heb je niet genoeg zicht op je administratie om dit te regelen? Dan kunnen wij je hierbij ook begeleiden.

Goed-voorbereidkorting van 7%!

Bij Appministrate werken we het liefst voor mensen die hun financiële gegevens volledig, netjes en op tijd aanleveren. Sterker nog, je krijgt een financiële beloning voor: onze goed-voorbereidkorting van maar liefst 7% op de maandrekening! En als je alles op tijd aanlevert, hebben we natuurlijk ook ruim de gelegenheid om te doen waar je ons om gevraagd hebt, inclusief bijkomend advieswerk. Aanrader dus!

Boekhouder voor ZZP’ers in marketing, IT, consultancy, engineering en meer

Ben jij een gestructureerde ZZP’er die zijn zaken goed op orde heeft? En wil je je boekhouding uitbesteden? Of heb je deze blog goed bestudeerd en ga je je nu eerst uitgebreid voorbereiden, voordat je bij ons aanklopt? Meer dan welkom. Bel ons eens om kennis te maken! Dan kunnen we je meteen een prijsindicatie geven.