Wat is het verschil tussen een accountant en een boekhouder?
Je wilt je administratie uitbesteden, maar aan wie? Tijdens je zoektocht kom je tot de conclusie dat je moet kiezen tussen een accountant of een boekhouder, maar het lijkt alsof deze termen door elkaar worden gebruikt. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen hun werkzaamheden? In deze blog geven we je 7 verschillen tussen een accountant en een boekhouder, om je te helpen bij die keuze.
Verschil 1. Een accountant heeft een beschermde titel
Het eerste verschil tussen een accountant en een boekhouder is dat de accountant een beschermde titel heeft, in tegenstelling tot een boekhouder. Er zijn 2 verschillende titels:
- Registeraccountant (RA-accountant, WO accountancy)
- Account-administratieconsulent (AA-accountant, HBO accountancy)
Als AA- of RA-accountant ben je verplicht om jaarlijks trainingen te volgen om een goed niveau te behouden. Dit geldt niet voor boekhouders. Maar een boekhouder heeft er natuurlijk net zoveel belang bij om op de hoogte zijn van bijvoorbeeld de nieuwste belastingregels. Je kunt er dus vanuit gaan dat ook een boekhouder zijn kennis uitstekend op orde heeft.
Verschil 2. Verschil in werkzaamheden
Een boekhouder en een accountant verwerken en controleren beide de bedrijfsadministratie. Ook verzorgen zij belastingaangiftes, jaarrekening en advies. De boekhouder is over het algemeen meer uitvoerend bezig met de boekhouding, terwijl de accountant de boekhouding meer inricht en controleert. Vaak zijn een boekhouder en accountant een goede combinatie, maar alleen een boekhouder kan ook voldoende zijn (als je als bedrijf niet controleplichtig bent).
Verschil 3. Hoeveelheid contact
Een boekhouder voert jouw administratie uit, en je hebt daarom regelmatig contact met hem. Een accountant controleert periodiek, vaak eens per kwartaal. Dit proces neemt minder tijd in beslag dan de uitvoering ervan. Daarom heb je meestal vaker contact met je boekhouder dan met je accountant. Een goede klik met je boekhouder is dus belangrijk!
Verschil 4. Aansprakelijkheidsverzekering
Een accountant is verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, die eventuele boekhoudkundige fouten dekt. Een boekhouder niet. Goed om te weten: bij Appministrate hebben wij wél een aansprakelijkheidsverzekering, dus bij ons hoef je je hier geen zorgen over te maken.
Verschil 5. Tarieven
De tarieven kunnen behoorlijk verschillen tussen een administratiekantoor of boekhouder of een accountant. Een accountant is vaak een stuk prijziger; denk aan tarieven van een RA accountant van minimaal € 150. Je boekhouding kun je ook laten doen door een administratiekantoor, tegen een lager uurtarief. Vaak is het ook zo dat tarieven niet per uur gelden, maar dat er een vast maandbedrag is afgesproken. Bij Appministrate rekenen we bijvoorbeeld een vast bedrag op basis van het aantal verkoop- en inkoopfacturen. Wil je weten wat het zou kosten om jouw administratie bij ons uit te besteden? Bereken hier de kosten.
Verschil 6. Accountants mogen een accountantsverklaring afgeven
Zoals de naam al zegt, kan alleen een accountant een accountantsverklaring overleggen. Dit is verplicht als je ‘controleplichtig’ bent. Dat wil zeggen dat je aan 2 van de onderstaande 3 voorwaarden voldoet:
- Als je omzet al minstens 2 boekjaren meer dan 12 miljoen euro is.
- Als je meer dan 6 miljoen euro hebt als balanstotaal
- Als je gemiddeld 50 of meer fulltime medewerkers in dienst hebt
Verschil 7. Kleine versus grotere organisatie
Een boekhouder houdt zich meestal bezig met eenmanszaken tot aan middelgrote bedrijven, terwijl de accountant vaak pas bij grotere bedrijven in beeld komt. Dit heeft ook te maken met de grootte van de risico’s en het soort risico’s bij het ondernemen in grotere organisaties. Bij complexere financiële zaken voor vooral grotere bedrijven, zoals een overname, is het advies van een accountant aan te raden.
Accountant of boekhouder kiezen?
Of je voor een boekhouder of accountant kiest, hangt natuurlijk van jezelf af. Het verschil is dat de meeste kleine tot middelgrote ondernemers kiezen voor een boekhouder of boekhoudkantoor, vanwege de kosten. Een accountant gaat zich vooral uitbetalen als je een grotere onderneming hebt en is dan ook pas verplicht. Wel kan het zijn dat je voor de zekerheid prettig vindt om je administratie elk kwartaal te laten controleren door de accountant. Dat moet je dan ook zeker blijven doen.
Boekhouding uitbesteden?
Zoek je een boekhouder, die jouw volledige administratie op zich kan nemen? Neem dan contact met ons op!